Oh nee, storm !

De voorbije weken passeerden er enkele zware stormen door ons land. Ontdek hier enkele schadebeperkende maatregelen die je op een volgende storm kunnen voorbereiden. Bij het onderdeel 'Schade' vind je terug wat je kan doen als je toch slachtoffer werd van stormschade.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Wat kan je doen om te voorkomen dat je stormschade oploopt?

Goed verzekerd is het halve werk

Wat in de volksmond bekend staat als een brandverzekering voor een gebouw, dekt ook schade door storm, overvloedige regenval en andere natuurrampen. Naast je woning of bedrijfsgebouw kan je ook de inhoud ervan, de bijgebouwen en zelfs je tuin (bv. bomen en tuinmeubelen) meeverzekeren in je Woningpolis of Patrimoniumpolis.

Maar hoe goed je ook verzekerd bent, het blijft natuurlijk fijner als je hele hebben en houden veilig blijft. Met deze tips krijgt het herfstweer jou niet klein.

8 tips om stormschade en waterschade te voorkomen

Storm op komst? Hoe zwaar jouw regio getroffen wordt, weet je nooit op voorhand. Maar een verwittigde burger is er twee waard. Tref dus je voorbereidingen zodra het KMI storm of onweer signaleert. Daarnaast kan je heel wat structurele maatregelen nemen die je huis of kantoor minder kwetsbaar maken bij extreem weer.

  1. Let op met bomen, want die kunnen omvallen, en takken waaien heel vaak af. Parkeer je wagen niet onder een boom en snoei tijdig de oude takken van de bomen in je tuin.
  2. Zorg ervoor dat er niks kan rondwaaien. Sluit ramen en deuren, zodat alles wat binnen is, binnen blijft. Buiten berg je spullen als tuinmeubilair, vlaggen en stoepborden veilig op. Controleer regelmatig of de dakpannen, schuttingen, rolluiken en zonneschermen nog stevig vastzitten.
  3. Geef regenwater de kans om in de bodem te sijpelen, of vang het op. Kies voor minder verharde ondergrond en meer planten. Ook een vijver of een regenton helpen te voorkomen dat overvloedige regen een weg zoekt naar binnen.
  4. Start je auto niet als het water op straat tot aan de bumper komt. Doe je dat toch, dan kan je motor zwaar beschadigd raken.
  5. Reinig tijdig de dakgoten, zodat regenwater geen andere route hoeft te kiezen. Met een boldraadrooster voorkom je dat bladeren de afvoer verstoppen. Houd ook rioolroosters vrij.
  6. Is je woning of bedrijfsgebouw gevoelig voor opstijgend grondwater? Plaats dan zeker in de kelder alles op een verhoogje. Zit je in overstromingsgevoelig gebied? Hou dan het materiaal bij de hand om ook op het gelijkvloers alles omhoog te zetten. Ook zandzakjes in huis halen is geen overbodige luxe. Lees zeker even het advies van de Vlaamse Milieumaatschappij.
  7. Voorspelt het KMI hagel? Parkeer je auto binnen of bescherm hem met dikke dekens. Ook dakkoepels beveilig je met dekens of oude tapijten.
  8. Doe een controleronde als de storm is gaan liggen. Geef daarbij de nodige aandacht aan het dak, want soms zie je niet direct dat er schade is (zoals dakpannen die loskomen of schade aan zonnepanelen).
Heb je toch stormschade? Ontdek hier wat je dan best doet.